Krav Maga

 


 

Ιστορία του ιδρυτή του Krav Maga

 

Ο Ίμριχ (Ίμι) Σντε-Ορ, ο ιδρυτής του Krav Maga, γεννήθηκε το 1910 στην Βουδαπέστη.

Με την ενθάρυνση του πατέρα του, ο Ίμι δραστηριοποιηθηκε σε μια μεγάλη γκαμα αθλημάτων οπως κολύμβηση, γυμναστική, πάλη και πυγμαχία.

Το 1928, ο Ίμι πήρε Πρωτάθλημα Εφήβων Πυγμαχίας της Σλοβακίας και το 1929 Πρωτάθλημα Ενηλίκων (στη μεσαία κατηγορία και την κατηγορία φτερού). Εκείνη την χρονιά, βγήκε επίσης νικητής στο Εθνικό Πρωτάθλημα Πυγμαχίας και σε ένα Διεθνές Πρωτάθλημα γυμναστικής. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, οι αθλητικές δραστηριότητες του Ίμι είχαν επίκεντρο την πάλη, τόσο ως αθλητής όσο και ως εκπαιδευτής.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, οι συνθήκες άρχισαν να αλλάζουν στην Μπρατισλάβα. Εμφανίστηκαν φασιστικές και αντι-Σημιτικές ομάδες, που δημιούργησαν προβλήματα στην κοινότητα των Εβραίων. Ο Ίμι ηγήθηκε μιας ομάδας νεαρών Εβραίων, οι περισσότεροι των οποίων είχαν υπόβαθρο στην πυγμαχία, την πάλη και την άρση βαρών. Αυτή η ομάδα επιχείρησε να σταματήσει τους Αντισημίτες εισβολείς από το να εισχωρήσουν στην Εβραϊκή συνοικία και να προκαλέσουν χάος. Έτσι, μεταξύ το 1936 και το 1940, ο Ίμι έλαβε μέρος σε αναρίθμητες συμπλοκές.

Το 1940, αφού είχε πλέον γίνει ένα αγκάθι στο πλευρό των Αντισημιτικών τοπικών αρχών, ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων του, ο Ίμι εγκατέλειψε το σπίτι, την οικογένεια και τους φίλους του και μπάρκαρε με το τελευταίο καράβι μεταναστών που κατάφερε να ξεφύγει από τις δαγκάνες των Ναζί. Το όχημα ήταν ένα παλιό ποταμόπλοιο που ονομαζόταν Πέντσο και είχε στρατολογηθεί να μεταφέρει εκατοντάδες πρόσφυγες, από την Κεντρική Ευρώπη στην τότε Παλαιστίνη, όπου αργότερα ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Η συγκλονιστική ιστορία του Πέντσο και των επιβατών του αναφέρεται λεπτομερώς στο βιβλίο «Οδύσσεια», του Τζον Μπίρμαν (που δημοσιεύτηκε από τους Σάιμον & Σάστερ, στην Νέα Υόρκη, το 1984). Η προσωπική οδύσσεια του Ίμι, επάνω στο πλοίο και μετέπειτα, είναι γεμάτη με συναρπαστικά επεισόδια. Το 1994, ο Ίμι άρχισε να εκπαιδεύει μαχητές στον χώρο της προσωπικής του εξειδίκευσης: φυσική κατάσταση, κολύμβηση, πάλη, χρήση του μαχαιριού και άμυνες ενάντια σε επιθέσεις με μαχαίρι. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, ο Ίμι εκπαίδευσε αρκετές επίλεκτες μονάδες της Χαγκάνα και την Παλμάκ (είναι η δύναμη κρούσης της Χαγκάνα και ο προπομπός των ειδικών μονάδων της IDF -Israeli Defense Force), συμπεριλαμβανομένης και της Παλ – Γιαμ, καθώς και όλες τις ομάδες της αστυνομίας και των αξιωματικών.

Το 1948, όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ και σχηματίστηκε η IDF, ο Ίμι έγινε Διευθύνων Εκπαιδευτής για τη φυσική κατάσταση και το Krav Maga στη σχολή της IDF. Υπηρέτησε στην IDF για περίπου 20 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ανέπτυξε και τελειοποίησε τη μοναδική του μέθοδο για αυτοάμυνα και αναμέτρηση σώμα με σώμα.

Αφού αποσύρθηκε από τα ενεργά του καθήκοντα, ο Ίμι άρχισε να υιοθετεί και να προσαρμόζει το Krav Maga στις ανάγκες των πολιτών. Η μέθοδος τροποποιήθηκε έτσι ώστε να βολεύει τους πάντες, άντρες, γυναίκες και παιδιά, που θα βρίσκονταν στην ανάγκη να σώσουν τη ζωή τους ή να επιβιώσουν από μία επίθεση με τη μικρότερη δυνατή ζημιά, όποιο και αν ήταν το υπόβαθρο της επίθεσης – εγκληματικό, φυλετικό ή άλλο. Για να εξαπλώσει τη μέθοδό του, ο Ίμι ίδρυσε δύο κέντρα εκπαίδευσης, το ένα στο Τελ Αβίβ και το άλλο στην Νατάνια. Ακόμη και στη δύση της ζωής του, ο Ίμι συνέχισε να επιβλέπει την εκπαίδευση των υψηλόβαθμων στελεχών του Krav Maga και να περνάει χρόνο με τους εκπαιδευτές στο Ισραήλ και το εξωτερικό. Καθοδηγούσε την εξελικτική πορεία και τις κατακτήσεις των εκπαιδευόμενων, μαγεύοντας τους με την προσωπικότητα και τις γνώσεις του.

Ο Ίμι, ένας δάσκαλος, ένας μαχητής και ένας εξαίρετος άνθρωπος, έφυγε από τη ζωή στις 9 Ιανουαρίου του 1998.

Περιγραφή της τέχνης

Το Krav Maga αποτελείται από έναν συνδυασμό τεχνικών οι οποίες προέρχονται από την πυγμαχία, την πάλη, το Aikido, το Judo, το Karate, μαζί με την ρεαλιστική εκπαίδευση μάχης. Θεωρείται επίσης μια πρώιμη ιδέα του ΜΜΑ (Mixed Martial Arts) καθώς περιλαμβάνει στοιχεία wrestling και striking.

Η φιλοσοφία του Krav Maga δίνει έμφαση σε :

  • επιθετικότητα
  • αμυντικούς και επιθετικούς χειρισμούς
  • πραγματικές καταστάσεις μάχης
  • εξαιρετική αποτελεσματικότητά
  • βίαιες αντεπιθέσεις

Ένα μοντέλο με εκπαίδευση στην αύξηση της ικανότητας του ατόμου, στο να αναγνωρίζει και να ελέγχει τα ευάλωτα σημεία του αντιπάλου, τα οποία ονομάζονται σημεία πίεσης (pressure points) και να ανταποδίδει.

 

krav maga

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα

Facebook
Instagram