KaJuKenBo

 


 

Ίδρυση του KAJUKENBO

Το KaJuKenBo ιδρύθηκε στην Χαβάη το 1947 από πέντε δασκάλους διαφορετικών πολεμικών τεχνών. Στην πραγματικότητα οι παρακάτω αναφερόμενοι ονομαστικά δάσκαλοι συγκρότησαν μία ομάδα την οποία και ονόμασαν «Black Belt Society (Εταιρία Μαύρων Ζωνών)» και με «κρυφή» συνεχή εργασία και προπόνηση επί δύο συναπτά έτη, ήτοι από το 1947 έως και το 1949, καλύπτοντας ο ένας τα κενά της πολεμικής τέχνης του άλλου, ιδρύσαν το KaJuKenBo. Βασικός και μοναδικός σκοπός τους ήταν να ιδρύσουν μία μικτή πολεμική τέχνη καθαρής αυτοάμυνας, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν αυτοί και οι μαθητές τους την συνεχή βία που υπήρχε στο σύμπλεγμα νησιών της Χαβάης εκείνη την εποχή.

Οι πέντε δάσκαλοι και ιδρυτές είναι οι εξής :

1) Ο Peter Young Yil Choo (21/8/1926 -19/6/1997) γεννήθηκε στην Χονολουλού της Χαβάης και ήταν δάσκαλος του κορεάτικου Tang Soo Do, το οποίο εκείνη την εποχή όλοι το ονόμαζαν karate. Ήταν επίσης και πρωταθλητής Χαβάης στην πυγμαχία. Είναι ο δάσκαλος που δίνει την πρώτη συλλαβή στο σύστημα, δηλαδή το ΚΑ. 2) Ο Frank Ordonez (15/2/1927 έως σήμερα) γεννήθηκε στο Μάουι της Χαβάης και ήταν δάσκαλος του γιαπωνέζικου Judo (γραμμή Se Keino Ryu). Μάλιστα ήταν και στην ίδια ομάδα πυγμαχίας με τον Choo. 3) Ο Joe (Joseph) Holck (1926-6/11/2011), είναι το αλλαγμένο όνομα του γιαπωνέζου Matsuno Joichi μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν από τους υψηλόβαθμους δασκάλους Judo και Jujitsu της μεγάλης σχολής του Kodenkan Danzan Ryu. Οι δύο τελευταίοι Ordonez και Holck δίνουν το JU στο σύστημα.

4) Ο (Sijo) Andriano Directo Emperado (15/6/1926-4/4/2009) γεννήθηκε στη Χονολουλού της Χαβάης.

Ο πατέρας του ήταν επαγγελματίας πυγμάχος και ως εκ τούτου από παιδί ασχολήθηκε με τις πολεμικές τέχνες και έγινε δάσκαλος
του Kenpo Kosho Ryu (με δασκάλους τον William K.S. Chow και James Mitose), του Escrima (ο πατέρας του ήταν από τις Φιλιππίνες)
και πολλών άλλων πολεμικών τεχνών. Ως αναμφισβήτητα μεγάλη μορφή των πολεμικών τεχνών, ανακηρύχτηκε το 1991 Man Of The
Year από το Black Belt Hall Of Fame. Αυτός δίνει την τρίτη συλλαβή KEN και γενικότερα όλο τον χαρακτήρα του KaJuKenBo, γι αυτό
και εκτός από ιδρυτής αναγνωρίζετε και ως «πατέρας» του συστήματος και έλαβε τον χαρακτηρισμό «Sijo».

5) Τέλος ο Clarence Chang (George Chuen Yoke Chang) (12/7/1925-15/1/2003) γεννήθηκε στην Κίνα και ήταν δάσκαλος του Chu’an Fa Gung Fu (Kung Fu), το οποίο εκείνη την εποχή όλοι το ονόμαζαν Chinese boxing. Είναι ο δάσκαλος που δίνει την τελευταία συλλαβή στο σύστημα, δηλαδή το BO. Με την συνένωση των παραπάνω ιδρύεται λοιπόν η νέα αυτή πολεμική τέχνη με την ονομασία KA JU KEN BO που πρόκειται για την πρώτη Μικτή Πολεμική Τέχνη Αυτοάμυνας. Το 1950 ο Sijo Emperado με τον αδελφό του Joe Emperado ανοίγουν την πρώτη σχολή KAJUKENBO στο Palamas Settlement της Χαβάης και την δίνουν το ονομασία Kajukenbo Self Defense Institute (K.S.D.I.), ονομασία που υφίσταται έως και σήμερα και αποτελεί την επίσημη οργάνωση της μεθόδου KAJUKENBO του Sijo Emperado ανά τον κόσμο. Ένα χρόνο αργότερα υπήρχαν δώδεκα σχολές στη Χαβάη υπό την εποπτεία του Andriano Emperado. Το 1958 το KAJUKENBO εμφανίζεται στις Η.Π.Α. και ανθίζει λόγω του ότι πρόκειται για καθαρό σύστημα αυτοάμυνας. Από τότε και μέχρι σήμερα το KAJUKENBO όπως το έχει θεμελιώσει ο Sijo Andriano Emperado, δηλαδή με το χαρακτηριστικό K.S.D.I., διδάσκεται στις Η.Π.Α., την Βραζιλία, τον Καναδά, στο Μεξικό, στην Αυστραλία, στο Κουβέιτ και βεβαίως στην Ευρώπη.

 

Η Ευρωπαϊκή επέκταση και ο S.G.M. Angel Garcia Soldado

Στην Ευρώπη το KAJUKENBO εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1972 στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην πολεμική αεροπορική βάση έξω από την Μαδρίτη του Torrejon de Ardoz, από τον δάσκαλο Λοχία Edward Sheppard, ο οποίος ως στρατιωτικός δίδασκε εντός της αμερικανικής βάσης. Πρώτος και μοναδικός ισπανός (και επίσημα ευρωπαίος) μαθητής του ήταν ο Angel Garcia Soldado, ο οποίος ύστερα από πέντε συναπτά έτη καθημερινής προπόνησης τριών – πέντε ωρών έλαβε την μαύρη ζώνη.
Ο Edward Sheppard μετά την λήξη της θητείας του επιστρέφει στις Η.Π.Α. και ο Angel Garcia Soldado δημιουργεί τις πρώτες σχολές στην Ισπανία. Όμως θέλοντας να προχωρήσει ακόμη περισσότερο στην τέχνη έρχεται σε επαφή και διδάσκεται από μεγάλους δασκάλους έως ότου γίνει απευθείας μαθητής του «πατέρα» και ιδρυτή του KAJUKENBO Sijo A. Emperado.

Το 1986 στο Σαν Ντιέγκο ο Angel Garcia Soldado έλαβε από τον Sijo A. Emperado την θέση του Grand Master και αποκλειστικά υπευθύνου για την Ευρώπη και την Λατινική Αμερική. Ο πλέον G.M. Angel Garcia Soldado συνέχισε έως και σήμερα να διδάσκει αλλά και να εξελίσσει την παραδοσιακή αρχική βασική μέθοδο (Emperado’s Method) δημιουργώντας την δική του (Garcia’s Method) την οποία το 2009 λίγο πριν τον θάνατο του ο Sijo A. Emperado αναγνώρισε και επικύρωσε τοποθετώντας τον δε στην επιτροπή (Board Of Advisors) των εννέα διαχειριστών της οργάνωσής του K.S.D.I. μαζί με τους τότε πλέον αναγνωρισμένους και παγκοσμίου φήμης δασκάλους του συστήματος. Σήμερα ο S.G.M. Angel Garcia Soldado είναι 10ο dan και παραμένει μοναδικός εκπρόσωπος του ιδρυτή στην Ευρώπη με το K.S.D.I. Europe. Συνδυαστικά όμως εκτός από την Ισπανική Επικράτεια και κυρίως από το 1999 ο S.G.M. Angel Garcia Soldado άρχισε να επεκτείνει το σύστημα και στην υπόλοιπη Ευρώπη αρχίζοντας από την Γαλλία και το Βέλγιο, την Ελβετία, τη Γερμανία αλλά και τελευταίως την Ελλάδα.

Το KAJUKENBO στην Ελλάδα

Η ελληνική βιβλιογραφία θέλει το KAJUKENBO να εμφανίζετε στην Ελλάδα τις αρχές του 1980 από κάποιον τούρκο δάσκαλο Impraim Chalischan, ο οποίος δίδαξε για δύο με τρία χρόνια και μετά επιστρέφει στην πατρίδα του. Το παραπάνω γεγονός συν του ότι δεν ήταν κοντινός μαθητής του Sijo Emperado (1ης, 2ης ακόμα και 3ης γενιάς) και ως μη νόμιμος εκπρόσωπος του K.S.D.I. είχε ως αποτέλεσμα η τέχνη στην Ελλάδα να μείνει περιορισμένη ή να μετατραπεί σε άλλα είδη Kenpo ή Karate. Πλέον από τα τέλη του 2013 νόμιμος εκπρόσωπος της τέχνης και τεχνικός διευθυντής για την Ελλάδα υπό την προστασία και επίβλεψη του K.S.D.I. Europe και του ίδιου του S.G.M. Angel Garcia Soldado είναι ο Οδυσσεύς Δ. Συμεωνίδης – Μαύρη Ζώνη 1ο dan, ο οποίος διδάσκει στη Πολίχνη Θεσσαλονίκης (K.S.D.I. Europe Hellas) το γνήσιο και επίσημο KAJUKENBO. Ο Οδυσσεύς Δ. Συμεωνίδης Μαύρη Ζώνη 1ο Dan, είναι δικηγόρος και εξασκεί το επάγγελμά του στη Θεσσαλονίκη. Όμως όλες του τις σπουδές τις έκανε στη Γαλλία. Αφού ξεκίνησε από μικρός το TAE KWON DO ITF και το Παγκράτιο, συνέχισε στη Γαλλία από το 1999 με το KAJUKENBO και σύντομα έγινε απευθείας μαθητής του S.G.M. Angel Garcia Soldado. Με την παρακολούθηση σεμιναρίων και τα συνεχή του ταξίδια στην Ισπανία, έλαβε το 2003 την μαύρη ζώνη και συνέχισε να προπονείται καθ’ όλη την διάρκεια των σπουδών του. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 2007 συνέχισε να προπονείται και να συμμετέχει σε σεμινάρια όμως η εργασία του ως δικηγόρος δεν του επέτρεπε να ανοίξει κάποια σχολή. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 η πρώτη σχολή KAJUKENBO λειτουργεί στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης στον Α.Σ. Λάμαχος. Από τον Μάρτιο του 2014 όπου έλαβε και το 1ο dan είναι μέλος της Black Belt Society K.S.D.I. Europe.

Φιλοσοφία και βασικές αρχές του KAJUKENBO

Το KAJUKENBO είναι το πρώτο σύστημα στον κόσμο Μικτής Πολεμικής Τέχνης Αυτοάμυνας (Hawaiian M.M.A. Self Defense Method). Ως εκ τούτου η βασική αρχή είναι ο ρεαλισμός στην προπόνηση. Οι προπονήσεις γίνονται πάντα δίχως προστατευτικά. Μάλιστα ο Sijo Emperado έλεγε ότι «…εάν δεν δω αίμα στο πάτωμα δεν τελειώνει η προπόνηση…». Το δε μότο του ήταν προπονήσου δυνατά για να παραμένεις δυνατός «…Train strong to remain strong…». Η εξοντωτική και σκληρή προπόνηση είχε ως αποτέλεσμα η τέχνη να μην αναπτυχθεί με τόσο γρήγορους ρυθμούς, όμως έχαιρε και χαίρει της πλήρης αποδοχής από όλα τα άλλα συστήματα. Πολλά προσωνύμια δόθηκαν στους μαθητές αυτής της τέχνης όπως «…τα μαύρα πρόβατα των πολεμικών τεχνών…(λόγω της μαύρης στολής και του ρεαλισμού στις μάχες)». Η αρχική παραδοσιακή μέθοδος του Sijo Emperado (Emperado’s Method) και η πιο εξελιγμένη του S.G.M. Garcia (Garcia’s Method) είναι ένα σκληρό στυλ πολεμικής τέχνης (hard style), η οποία χαρακτηρίζετε από ρεαλισμό, δίχως περιορισμό χτυπημάτων στα σημεία του σώματος, με την συνεχή ανταλλαγή μαλακών (soft) γρήγορων κινήσεων και εκρηκτικών σκληρών (hard) πολλαπλών χτυπημάτων στον αντίπαλο. Αυτή η αρμονία κάνει και την μοναδικότητα του συστήματος. Ως τέχνη αυτοάμυνας το KAJUKENBO δεν περιορίζετε καθώς η μάχη του δρόμου μπορεί άνετα να φτάσει ακόμα και στο έδαφος. Γι αυτό οι μαθητές εκπαιδεύονται σε όλα τα είδη πυγμαχίας (γροθιές), λακτίσματα, πτώσεις, πάλη (grappling), υποταγή, λαβές και γνώση των ζωτικών σημείων του σώματος. Επίσης τόσο για εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως για λόγους αυτοάμυνας, οι μαθητές εκπαιδεύονται και στην ένοπλη μάχη (ραβδιά, μαχαίρια, sticks, σπαθιά κλπ). Μην ξεχνάμε ότι ο Sijo Emperado ήταν και δάσκαλος Kali Escrima Philippino.

Η φιλοσοφική ερμηνεία που δόθηκε στο σύστημα είναι ότι μέσω αυτής της πυγμαχικής τέχνης ο οποιοσδήποτε αποκτά μακροζωία και ευτυχία (…Through this fist style one gains long life and happiness…). Το τριφύλλι προσωπικό έμβλημα του Sijo Emperado, συμβολίζει τις τρεις βασικές αρετές : νους – σώμα – πνεύμα.

Μία ακόμα από τις βασικότερες αρχές του KAJUKENBO είναι το ήθος και ο σεβασμός προς το πρόσωπο του άλλου. Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά χρησιμοποιείται η λέξη OHANA, δηλαδή οικογένεια στη χαβανέζικη διάλεκτο. Τόσο οι εκπαιδευτές όσο και οι μαθητές νιώθουν ότι είναι μέλος της οικογένειας – OHANA του KAJUKENBO, όπου και εάν αυτή γεωγραφικά βρίσκεται. Η καλλιέργεια του ήθους των μαθητών και των δασκάλων είναι τόσο σημαντική ώστε ο ίδιος ο Sijo Emperado δεν δίστασε να εκδιώξει από την KAJUKENBO OHANA – K.S.D.I. ακόμα και υψηλόβαθμους δασκάλους. Αυτή, λοιπόν, είναι εν τάχει η ιστορία μίας σύγχρονης πολεμικής τέχνης, της οποίας η έμπνευση των ιδρυτών της και η διαρκής εξέλιξη από τους συνεχιστές της, την εδραίωσαν στο παγκόσμιο γίγνεσθαι ως μια ρεαλιστική μικτή πολεμική τέχνη.

Ο σύλλογος μας είναι επίσημη εστία του KaJuKenBo KSDI – Garcia’s Method για την Αθήνα.

 

kajukenbo

 

kajukenbo

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα

Facebook
Instagram