FCS Kali

 


 

Περιγραφή του FCS

Το Filipino Combat Systems Kali είναι μια σύγχρονη Φιλιππινέζικη Πολεμική Τέχνη(ΦΠΤ) με Αμερικάνικες καταβολές.

Όπως όλες οι τέχνες της κατηγορίας Kali-Arnis-Eskrima, είναι μία τέχνη ειδικευμένης οπλομαχίας, με όπλα ρεαλιστικά που συναντάει κανείς στο σύγχρονο κόσμο και περιβάλλον. Σαν βασικά όπλα έχει όλων των μεγεθών λεπίδες και ραβδιά εκπαιδεύοντας παράλληλα τον ασκούμενο στην μάχιμη χρήση και εφαρμογή τους αλλά και στην άοπλη αντιμετώπιση τους.

Σε προχωρημένο επίπεδο εμπεριέχει όπλα όπως αγκιστρωτές λεπίδες (Kerambit), συρόμενο ραβδί (Tactical Baton), pocket/palm stick (Kubotan), tomahawk (τσεκούρι), εύκαμπτα όπλα όπως μαστίγιο, σχοινί, Sarong/Malong (Παραδοσιακό ένδυμα), Tabak Toyoc (Nunchaku)κ.α
Τέλος, εμπεριέχουν και το πλήρες άοπλο κομμάτι (Panantukan/Mano-Mano) που δομείται και παράγεται από την ένοπλη κινησιολογία και τεχνοτροπία με τροποποιήσεις και προσαρμογές.

Το Fcs Kali είναι μια τέχνη εύκολη στην εκμάθηση της με απόλυτα φυσική ροή στην εκτέλεση των τεχνικών της και εντελώς ακίνδυνη στην εξάσκηση της.

Ο ιδρυτής Tuhon Ray Dionaldo

Το Fcs δημιουργήθηκε μέσα από την προπόνηση του Tuhon Ray Dionaldo με ένα γκρουπ ασκούμενων και φίλων του και ύστερα από “αναγκαστική” παρακίνηση του Professor Remy Presas(και άλλων masters),του πιο αναγνωρίσιμου Δασκάλου και μεγαλύτερου οργανισμού Φιλιππινέζικων Τεχνών (Modern Arnis) της εποχής.
Ο Tuhon Ray Dionaldo δεν σκόπευε να δημιουργήσει την δική του πολεμική τέχνη καθώς απεχθανόταν την πολιτική δομή και οργάνωση που αυτό συνεπάγεται. Στον αντίποδα αυτού ήθελε να προωθήσει γενικά τις τότε ελάχιστα γνωστές Φιλιππινέζικες Τέχνες και κυρίως αυτές στις οποίες ο ίδιος είχε εκπαιδευτεί. Ως υψηλόβαθμος ασκούμενος σε τουλάχιστον 6 ΦΠΤ, δίδασκε και εκπαιδευόταν με ένα γκρουπ φίλων στην Τάμπα της Φλόριντας.Tο γκρουπ το είχε ονομάσει Filipino Combat Systems, υποδηλώνοντας με αυτήν την ονομασία τον πλουραλισμό συστημάτων στα οποία το γκρουπ εκπαιδευόταν και καλλιεργούσε.

Ο Professor Remy Presas τον κάλεσε κάποια στιγμή σε ένα συνέδριο Πολεμικών τεχνών για βοηθό του και όταν ήρθε η σειρά του, τον παρουσίασε στο κοινό ως Ιδρυτή Φιλιππινέζικης Πολεμικής τέχνης. Κι όταν χαμηλόφωνα o Tuhon Ray του είπε, “μα Δάσκαλε δεν έχω δική μου πολεμική τέχνη” ο Grandmaster Presas του ψιθύρισε στο αυτί,” Σκέψου γρήγορα”.
Αυτό που ο Professor Remy Presas είχε δει και προβλέψει, ηταν ότι ο Tuhon Ray θα αποτελούσε ένα σημαντικό μελλοντικό πυρήνα των ΦΠΤ στην Αμερική και δικαίως αφού είχε διακρίνει ότι ήταν σε θέση να δημιουργήσει και να εξελίξει την δική του τεχνοτροπία μάχης στις αντίστοιχες τέχνες.
Σε μικρό χρονικό διάστημα από τότε, ο Tuhon Ray Dionaldo παρουσίασε στον κόσμο των τεχνών αυτών την μοναδική μέχρι τότε και πρωτοποριακή μέθοδο Punyo Mano, μια καινοτομία του FCS που επέτρεψε στον μαχητή όχι μόνο να παραμένει στην μεσαία απόσταση αλλά να εισβάλει και να κυριαρχεί στην κοντινή(Corto).

Οι ειδικοί των ΦΠΤ αναγνώρισαν και αποδέχτηκαν την καινούργια τεχνοτροπία ως πρακτική εφαρμόσιμη και πρωτοπόρα, καθώς άνοιξε ένας ολόκληρος κόσμος μάχης που κι όσες ελάχιστες φιλιππινέζικες τέχνες τον είχαν μελετήσει , ήταν φανερά από διαφορετική σκοπιά και προσέγγιση. Έτσι η τέχνη ξεκίνησε μια ξέφρενη πορεία ανάπτυξης σ’ όλον τον κόσμο , με πολλές μεταγενέστερες (ή μη) ΦΠΤ να ενσωματώνουν και να υιοθετούν τις καινοτομίες της ή να πειραματίζονται με την καινούργια απόσταση-διάσταση μάχης (close quarter combat) που ξεκλείδωσε.
Ως ύψιστη τιμή και αναγνώριση από την Παγκόσμια κοινότητα των ΦΠΤ για το έργο του, οTuhon Dionaldo είναι τα τελευταία χρόνια μόνιμα καλεσμένος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλιππινέζικων Πολεμικών Τεχνών( World FMA Festival) στις Φιλιππίνες, διδάσκοντας μαζί με τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου.

 

“Filipino Combat Systems (FCS) is an organization/system with members from around the world.

We come from extremely diverse backgrounds and Martial Arts systems.

We’ve all come together because of our love of the Filipino Martial Arts,

and our unwillingness to become involved in the politics that has so often stifled our growth”

Από τον ιδρυτή του FCS “Ray Dionaldo”

 

Ο σύλλογος μας είναι από τα ιδρυτικά μέλη του FCS Kali Hellas.

fcs_logo

 

fcs group

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα

Facebook
Instagram